keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Helppo itsetehty joululahjaidea heppatytölle!


Moi! Tälläkertaa tuleekin vähän erilaista postausta, askartelin nimittäin tänään pienen "taulun" Hilmasta. Julkaisin tuon ylemmän kuvan jo aikaisemmin instagramissa, mutta tuli sitten vielä mieleen, että miksen jakaisi ideaa blogissakin, joulukuukin alkaa jo ensi viikolla! Idea ei tosin ole edes oma keksimäni, vaan joskus jo monia vuosia sitten saimme tehdä ratsastuskoulun heppakerhossa tälläiset hevosenkenkä taulut lempi hepoistamme! Itseasiassa tuo kenkä onkin säilynyt mun kaapissa siitä asti, mutta aijempi kuva siitä on lähtenyt irti. Kivempihan olisi tietysti ollut, jos kehys olisi oikeasti juuri Hilman vanha kenkä, mutta sen kokoinen tuo on kuitenkin, että voisi hyvin vaikka mennäkkin sen etukengästä.

Laitetaan tähän nyt pieni ohjeistus oman taulun tekemiseen, vaikka jokainen varmaan osaisikin jo pelkästään kuvaa katsomalla soveltaa omanlaisensa.


1. Ensin kannattaa hommata kehys, eli tässä tapauksessa tuo hevosen kenkä. Siihen on helpompi etsiä sopiva kuva kuin toisinpäin!
 • Jos sinulla ei ole omaa hevosta, jonka vanhoja kenkiä hyödyntää, kannattaa kysyä tallilta saisitko yhden, tai useamman vanhan hevosen kengän. Ratsastuskouluillakin käytettyjä kenkiä on yleensä vino pino jossain pölyyntymässä ja ruostumassa entisestään. (Kaupastakin saa tietysti uusia)
 • Kannattaa valita mahdollisimman ehjänä ja puhtaana säilynyt kenkä, kovin ruosteiseen kenkään ei tartu oikein maali ja lian irrottaminenkin voi olla hankalaa.
 • Kengän voi siis maalata, jos siihen haluaa vähän enemmän ilmettä! Rautainen kenkä itsessään voi olla vähän karun näköinen. Maalin kannattaa luonnollisesti antaa kuivua rauhassa, ennen kuin siihen liimaillaan kuvaa tai muita koristeita.

2. Kuvan valitseminen ja sovittaminenYleensä pystykuvat asettuvat kengän sisään paremmin, kuin vaakasuuntaan otetut. Kannattaa siis esimerkiksi tulostaa muutamia vaihtoehtoja ja mallailla vähän, mikä niistä olisi paras.
 • Leikkaa kuva sopivan kokoiseksi, niin ettei sen reunat tule kengän reunojen yli.

3. Liimaa parhaaksi valitsemasi kuva kiinni kengän sisäpuolelta.
 • Jos haluat vielä pujottaa koristenauhaa naulan reijistä, kannattaa ottaa huomioon, ettei kuva mene reikien päälle. Varo kuitenkin leikkaamasta kuvaa liian pieneksi.

4. Tee taulusta persoonallinen koristelemalla sitä!
 • Esimerkiksi tuo koriste- tai ripustusnauha näyttää kivalta. Kenkään voi myös liimata esimerkiksi blingejä, tarroja tai kirjoittaa vaikkapa tekstiä, mitä vain keksit ja haluat koristeluun käyttää.Mä itse valitsin tähän kuvaksi Maiju Laitisen ikuistaman kuvan Kuopion ratsastajien seuramestaruuksista. Tämä kuva on itseasiassa 100cm radalta, josta voitettiin junioreiden seuramestaruus kultaa ja lisäksi tulimme luokassa toiselle sijalle viime vuonna. Kuvaan ja rataan liittyy siis arvatenkin hyviä muistoja ja lisäksi se on mun mielestä tosi hyvä kuva meistä!

Vaikka tuo kenkä olikin tälläkertaa valmiiksi maalattu jne. niin tuo kultainen väri sopii mun mielestä loistavasti. Rupesinkin heti miettimään vähän syvällisempiä merkityksiä sille, että juuri kultainen hevosenkenkä. Tuli mieleen esimerkiksi, että Hilmalla on kultainen kosketus, ei palloon, vaan kenttään. Kavion kultainen kosketus on muutenkin mun mielestä viehättävä ajatus ja sillä on kiva hieman leikitellä. Taulu saa heti tosi symbolisia merkityksiä, esimerkiksi että näillä kultaisilla kavioilla ratsastettiin tuona päivänä voittoon/kultaa. Täyttä kultaahan tuo hevonen on muutenkin, joten sen arvolle lienee ihan sopivaa myös asiaankuuluva kehystys!

Koristelemaan mä en tälläkertaa noita nauhoja enempää ryhtynyt, sillä mua itseäni mielyttää kovasti usein enemmän yksinkertaisen kauniit kokonaisuudet, kuin useat koristeelliset yksityiskohdat. Yksinkertainen voi olla todella kaunista, joten miksi pilata sitä lisäämällä mitään ylimääräistä. Makuasioista ei voi toki kiistellä, ja varmasti vaikkapa tekstiä lisäämällä voisi saada kengästä myös vielä kauniimman ja persoonallisemman.

Ainakin omasta mielestäni siis tämä on todella kiva koristeena tuossa pöydällä ja kun näitä värien merkityksiä ja kuvaan liittyviä muistoja alkaa yhdistellä esineeseen, tulee siitä vielä kivempi. Tämä voisi siis olla tosi mukava lahja lempihevosen kuvalla ja helppoa toteuttaa! Ei nimittäin tarvitse mitään suuria askartelun lahjoja, eikä tähän kulu myöskään paljoa rahaa, ei välttämättä ollenkaan. Itsetehty lahja on aina kivempi saada, varsinkin jos sen tekemiseen on käytetty ajatusta :)!


Taulua pystyy säilyttämään nojalla jotain vasten, tai joku näppärä varmasti saisi siihen helposti tehtyä oman taulujalankin. Etukäänteellinen kenkä on myös tietysti todella helppo laittaa taulukoukkuun roikkumaan käänteestään! Sivukäänteellisen kengän ripustaminen taulukoukuista voi olla jo hieman vaikeampaa ilman mitään nauhaa. Naulanreijistä voi tietysti naulata taulun myös suoraan seinään kiinni, mutta tätä en suosittele tekemään ainakaan missään vuokra asunnossa :D!Tähän loppuun vielä kuvaterveiset ratsastuskeskus ainosta! Kävin siis pyörähtämässä ihan vain kisaturistina ja kahvilla viime viikonloppuna, kun ajoitin vierailun poikaystävän luokse niin, että päästään kisoja katsomaan :D. Ja vitsi että on kyllä hieno paikka! Tuollaiseen arjen pieneen luksukseen tottuisi kyllä varsin mielellään itsekkin. Aivan mahtavaa etenkin tukijoukkoja ja katsojia ajatellen, että verkkaa ja kisasuorituksia pystyy seuraamaan kahvilasta tai ravintolasta hyvän näköetäisyyden päästä ja tulokset näkyvät useasta televisiosta. Voikohan estekisojen katsomista paljon mukavammaksi tehdä? Ja täytyy sanoa, että ihanaa, miten valoisaksi tuo maneesi on rakennettu! Vaaleaa hiekkaa, vaaleat seinät, vaalea katto ja vieläpä hyvä valaistus. Toivottavasti päästään joskus testaamaan kisajärjestelyt ja olosuhteeet ainon puitteissa Hilmankin kanssa :).

4 kommenttia:

 1. Todella hyvät ja selkeät ohjeet! Tuollainen taulu on kyllä kiva :) Joskus vuosia sitten tein eräällä ratsastusleirillä tuollaisen, mutt enpäs tiedä yhtään, missä se on tällä hetkellä :D

  welifedream.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Mäkin tosiaan josks käydessäni vielä alkeista tein muutamat tuollaiset, eli varmaan about 8 vuotta sitten :D, ihme että mulla edes säilynyt tallessa!

   Poista
 2. Ihana idea, olisi kyllä hauska kokeilla! Enpä kyllä olisi itse tuollaista keksinut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, kivahan tälläinen on tehdä ihan itselleenkin muistoksi:)!

   Poista