torstai 20. lokakuuta 2016

Hyviä ja huonoja kuulumisia

Moi! mä en ole taas hetkeen päivitellyt ihan vaan kuulumisia, joten nyt tulee :). En ole myöskään hetkeen saanut uusia kuvia, mutta olisi kyllä ollut kirjoittamisen arvoisia kotitreenejäkin. Viime viikolla päätin ratsastaa hevosen ihan oikeasti läpi, ensin työskentelin sen sileällä oikeasti loppuun asti avuille, pyöreäksi ja rennoksi. Seuraavana päivänä jatkettiin samalla teemalla pikkuesteiden merkeissä. Voin sanoa, että Hilma oli alkuun ihan hirveän tuntuinen hypyissä. Se meni täysin tunnottomaksi esteen edessä ja hyppäsi selättömänä huonoja hyppyjä. Sain sen kuitenkin pikkuhiljaa olemaan avuilla ja mun kanssa esteen edessä, sen päällä ja vielä sen jälkeenkin ja hypytkin muuttui sitä mukaan pyöreämmiksi ja paremmiksi. Siitä seuraavana päivänä oli vuorossa vielä maastoilu, jossa molemmat joutuikikin kunnolla vielä hommiin. 

Maastoilu olikin oikein hyvä mittari sille, miten hyvin olin edellisinä päivinä hommani vienyt loppuun. Reissu sujui siis enimmäkseen oikein kivasti. Hilma on maastossa paljon vaikeampi ratsastettava, kuin kentällä ja myös sen ongelmat tulevat esiin kaksinkertaisina. Se jännittyy helposti, säpsyilee turhia, pelleilee ja kehittää itselleen paniikin aiheita. Se painelee myös mielellään niin kovaa kuin pääsee ravissa ja laukassa ja jos ei pääse kapinoi sitä vastaan mm. riuhtaisemalla ratsastajalta ohjaa ja tasapainoa. Myös sen vinous tulee varmaan viiden kertaisena esiin maastoillessa, nimittäin laukatessa. Kun se saa mennä juuri niin kovaa ja pitkänä, tai edes melkein niin kovaa kuin se haluaa sen liikkeet on hyvinkin suorat, mutta kun sitä koittaa koota edestä tai lyhentää askelta, vetää se toisen kyljen kippuraan ja laukkaa aivan banaanina. Se menisi myös mielellään vain vasenta laukkaa, koska se on sille helpompi suunta. 

Kuulostaa kivalle, eikö? No mutta meillä meni kuitenkin ihan hyvin, niinkuin jo sanoin. Heti kun pidin oman pyllyn penkissä kiinni, sain halittua vauhtia juuri niin paljon kuin halusin, vinoutta se ei teitenkään poistanut, mutta sain sen aika hyvin suoristmaan ja kuuntelemaankin, ainakin pätkiä. Se oli kuitenkin oikein positiivista, että se ei nyhtänyt ohjaa multa tavalliseen malliin ja vauhti ja laukka pysyi siis kokoajan mun mielen mukaisena. Jos Hilma vaihtoi laukan, niin sain sen myös vaihdettua takaisin ilman, että jäätiin vänkäämään vinossa laukkapohkeenväistöjä ja muita kivoja liikkeitä. 

Loppuviikon se olikin vielä astetta parempi ja nöyrempi ratsastaessa, ja toisena hyppypäivänä parempi kuin hetkeen muistan sen olleen! Se oli super kevyt kädelle, mutta lyheni hyvin tarvittaessa, imi itse esteille ja ponnisti siitä mistä halusin, eli lähti tarvittaessa myös kauvempaa. Hypyt oli hyviä ja hevonen taipui kaarteisiin tosi hyvin sisäpohkeen ympäri eikä kaatunut ollenkaan lapa edellä kaarteisiin ja nyt harmittaakin vähän, että ei varmaan päästä seuraavaan Hannan valmennukseen, nimittäin tässä kohtaa päästäänkin niihin huonoihin kuulumisiin.
Meidän hevosen kavio nimittäin näyttää tältä. Viime kengityksessä huomattiin siis pieni onkalo kengän alla, joka ei kuitenkaan ollut paise, pientä irtoseinämäisyyttä. Jokin roska hiertänyt tiensä kavion sisään, saatiin ohje huuhdella sieltä hiekka pois päivittäin, mitä tehtiinkin, mutta se ei ollut riittävää. Kengän alta ei päässyt puhdistamaan eikä veden paine enää riittänyt tuomaan sieltä kaikkea roskaa pois, niin onkalo oli sitten päässyt vain kasvamaan näihin mittoihin. Kengittäjä avasi kavion, ettei reikä pääse enää suurenemaan ja tänään se hiottiin lopppuun ja laitettiin siihen myös kenkä. 

Äiti näytti kuvia jalasta myös eläinlääkärille, jolta saatiin hoito-ohje jalkaan kengittäjän arvion lisäksi. Hilma ulkoilee nyt siis suoja kaviossaan, ja paketti on tietysti vaihdettava ja kavio puhdistettava, ettei kavioon tule mitään sientä tms. Sitä saa kuitenkin liikuttaa ihan normaalisti sileällä, hyppäämistä pitää vähän katsella. Kengän laiton jälkeen paine kuitenkin jakautuu ihan hyvin jalalle, eikä hilma ole sitä arkonut tai ontunutkaan, vaikka se aika rajulta näyttääkin. Meidän tekemästä paketista ei nyt valitettavasti ole kuvaa, mutta tilannepäivitystä tulette kuitenkin varmasti saamaan.

Jälkimmäisissä kuvissa tuo ruskea väri tulee siis puhdistusaineesta, jos joku ihmettelee miksi se näyttää tuolta. vielä tähän loppuun kuva Hilman aamuisista fiiliksistä :D

4 kommenttia:

 1. Enpä ole koskaan ennen nähnyt tuolla tavalla "kavion sisään"! Rajulta tosiaan näyttää, onko Hilma muuten jotenkin "vahvakavioinen" vai onko ihan normaalia, ettei hevonen reagoi noinkaan isoon lohkeamaan? Mun blogissa onkin juuri ollut aiheesta juttua, kyseessä hauraskavioinen ja kenkänsä helposti jälkeenjättävä pv: http://siirixo.blogspot.fi/2016/10/mitaan-ei-ole-tehtavissa.html
  Huippua kuitenkin, että dramatiikasta on selvitty säikähdyksellä ja Hilmalle ei tullut saikkua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen ainakin kerran aijemmin nähnyt vastaavanlaisen tapauksen, jonkun verran pahemmankin näköisen jalan, johon ei kyllä kenkää saanut, kasvoi kuitenkin normaaliksi. Hilmalla nää valkokaviot (takajaloissa) on vähän hauraampaa materiaalia, mutta laatu parantunut huimasti kun löydettiin sopiva kivennäinen, joka oikeasti imeytyy ja vaikuttaa oikein. Hiekkakivennäistä ei syönyt ja muut kokeilemamme aiheutti riviä ja vastaavaa ihottumaa muuallekkin ilmeisesti allergisena reaktiona.
   Liikkumiseen tuo lohkeama ei juurikaan vaikuta, mutta tuntuu olevan ehkä aavistuksen herkkä kuitenkin jalan kanssa. Tänään mentiin kuitenkin tunnustellen kaikki askellajit läpi, en ainakaan toistaiseksi uskalla "täysillä" treenata, eli hypyt ja puomit jää nyt joksikin aikaa pois. Katsotaan rauhassa mihin tilanne etenee, mutta saikkua ei tosiaan onneksi varsinaisesti tullut ollenkaan :).

   Poista
 2. Meilläkin oli juuri melkeimpä samanlaisen näköinen kavio. Onneksi meillä ei vain menty noin syvälle kaviota, kun teillä. Edellisessä kengityksessä saatiin paikkakin pois (vähän herrankin ansiota) ja nyt kavio onkin melkein "normaali"!
  Toivottavasti teilläkin lähtee kavio hyvin kasvamaan ja ongelmia ei ole enempää tulossa :)

  saarusti.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikäviä kyllä nämä kavio ongelmat! Hyvä, että teillä ei tuottanut suurempaa harmia. Pitää nyt vain toivoa, ettei iske hierveät kurakelit, ettei kavioon tosiaan tule mitään tulehdusta ja se kasvaa mahdollisimman äkkiä takaisin normaaliksi :/!

   Poista