maanantai 27. helmikuuta 2017

Treeni motivaatiota!


Moi! Lupasin jakaa tänne blogiin vähän treeni tavoitteista ratsastuksen oheisliikunnassa, joten nyt olisi luvassa vähän mietteitä siitä.

Olen tosiaan lähes koko mun ratsastusurani ajan etsinyt itselleni sopivaa oheisliikunta muotoa, tosin melko epäaktiivisesti. Viime viikolla kuitenkin tein päätöksen salikortin hankinnasta ensimmäistä kertaa elämässäni. Kävin kokeilemassa muutamia ryhmäliikunta tunteja ja personal trainerin kanssa mietityn saliohjelmankin pääsin jo testaamaan! Minun täytyi käydä ensi alkuun myös muutamilla treeni vaate ostoksilla, koska esimerkiksi mun kengistä oli jo pohjat osittain irti, eivätkä ne yllättäen olleet enää kovinkaan tukevat ja napakat jalassa. Tämä kaikki on antanut todella paljon motivaatiota tuleviin treeneihin!

uudet kengät, housut ja toppi

Olen aina tiedostanut olevani hieman laiska tekemään yksin ja siksi olen haaveillut jonkin joukkuelajin harrastamisesta. Valitettavasti ne kuitenkin vaativat aika paljon sitoutumista, eikä minulla ole koskaan ollut juuri varaa joustaa ratsastuksesta. Haaveet siitä on saanut siis haudata. Ryhmäliikunta on kuitenkin tuntunut todella hyvältä ratkaisulta tähän ongelmaan! Olen niitä ihmisiä, jotka saa yhdessä tekemisestä hirvittävästi lisä boostia kaikkeen, joten turhat laiskottelutauot tulee jätettyä pois ryhmässä. Löysinkin ryhmätuntien joukosta jo yhden ylitse muiden, nimittäin jooga! Venyttely on aina ollut minulle helppoa ja kivaa, koska olen luonnostaan tosi notkea ja hyvän liikkuvuuden lisäksi minulla on paljon yliliikkuvuutta. En olisi kuitenkaan ikinä uskonut millaista nautintoa siitä voikaan saada! Rauhoittavat pitkät venytykset joihin yhdistetään hengitysharjoituksia, sillä jos millä pääsee irti arjesta täydellisesti tunnin ajaksi.

Uuden henkireijän lisäksi huomasin, että se yksin tekeminenkin on paljon motivoivampaa salilla kuin kotona. Kotona on niin helppoa heittää hanskat tiskiin ja mennä takaisin koneen ääreen. Alhaalla näkyy kuva, jossa lukee alustava saliohjelma minulle. Seoka jaetaan 3-4 käyntikertaan viikossa. Jos käyn vain 3 päivänä viikosta, teen yläkropan ja kädet kahtena päivänä, sillä se on tällä hetkellä minun heikoin alueeni kropasta.


Kerkesin tällä viikolla siis vasta ensimmäistä kertaa testata tämän ohjelman, joten en osaa vielä sanoa sen toimivuudesta täysin, tai olisiko siinä jotain muuttamisen tarvetta. Ekoilla kerroilla en nimittäin tietenkään viitsinyt laittaa isoja painoja, vaan kokeilin, millä mikäkin liike tuntuu olevan ok tehdä. Osa sarjoista tuli siis tehtyä aika köykäisillä minun lihaskuntooni nähden, joten todellisen kuvan tästä saan varmaan vasta ensi viikolla. Tietää sitten jo valmiiksi, missä on sopivasti vastusta ja haastetta!

Kävin myös seca mittauksessa, eli kehonkoostumusmittauksessa, josta sain sitten vielä vähän lisätietoja treenien ja ruokailun pohjalle. Tavallaan siitä ei selvinnyt juuri mitään, mitä en jo oikeastaan tiennyt, mutta toisaalta "luulot" saivat siinä samalla vahvistusta. Lihasmassan määrä minulla oli ihan hyvä, ja sen suhde verrattuna rasvamassaan oli tarpeeksi iso, ei mitään huolestuttavaa siis. Rasvamassaa olisi kuitenkin syytä lähteä vähentämään ja samalla saada tilalle vähän lisää sitä lihasmassaa. Mittaus selvitti myös, että minulla on oikea jalka heikompi kuin vasen ja oikea käsi vahvempi kuin vasen. Tälläiset pienet puolierot jaloissa selittyy todennäköisesti Hilman vinoudella, ja käsissä taas oikeakätisyydellä. Sen lisäksi yläkroppani tosiaan osoittautui kaikista heikoimmaksi osaksi, minkä olen tiedostanutkin.

Ruokavaliostakin meillä oli mittauksen yhteydessä hieman puhetta personal trainerin kanssa. Kone nimittäin antoi arvion myös päivittäisestä energiankulutuksesta ja pt sitten siitä, mikä olisi sopiva päivittäinen energian saanti minulle. Päädyin kuitenkin nyt ainakin toistaiseksi vielä siihen, että katson vain vähän tarkemmin mitä suuhuni pistän, ja milloin, mutta en lähde rakentamaan mitään tarkkaa ruokaohjelmaa. Olen pyrkinyt nyt lähinnä säännöllisempään ruokailurytmiin, sillä se on aina ollut lienee mulle haastavinta kaikessa. Lisäksi olen jättänyt todella paljon turhia sokereita pois ja pyrkinyt juomaan riittävästi vettä päivän aikana. Syömiseen aijon etsiä lisää ilmaisia vinkkejä netistä ja kokeilla, mitkä tuntuu sopivan minulle parhaiten.

Hedelmävälipalojen kanssa opiskelukin sujuu paremmin, kuin suklaalevyn :'D.
Ratsastuksessa puolestaan olen huomannut jo nyt lisääntyneen oheisliikunnan edut. Venyttely on auttanut minua pääsemään paremmin ja rennommin hevosen lähelle ja kiinni siihen. Venyttely ja jooga on myös avannut lantiota ja hartioita tosi paljon! Muu tekeminen sitten tietysti lisää lihaskuntoa ja aerobista kuntoa, mikä on tottakai iso etu myös siellä hevosen selässä. Paljon helpompaa taas vaikuttaa hevoseen, kun kuuntelee omaakin kroppaansa ja tiedostaa sen heikkoudet ja vahvuudet paremmin. Näillä jatketaan siis varmasti ainakin kesään asti, mutta toki aijon lisätä myös ulkona liikkumista, kuten ihan vain lenkkeilyä kelien hieman lämmetessä. Minä en nimittäin ole erityisesti talvilajien fani :D. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti