torstai 27. marraskuuta 2014

175. Klippaus?

Kyselin teiltä mielipidekirjoitukseen aiheita, joku sitten ehdotti klippaamista. Aihe puhuttaa paljon, aina tähän vuoden aikaan, ja monia tuntuu ottavan päähän toisten klippaaminen tai se ettei jotkut sitten klippaa hevosiaan. Tämä siis varmasti hyvin ajankohtainen aihe kirjoittaakkin. Mainitaan kuitenkin jo näin aluksi, että itselläni ei ole mitään voimakasta kantaa aiheeseen, jokaisella on kuitenkin oikeus päättää, mitä hevosellaan tekee.

Puolesta vai vastaan?

Kannatanko siis klippaamista vai en? On hieman vaikeaa valita puolta, ehkä olen ajatuksellisesti jossain noiden keski välissä. En voi suoraan sanoa olevani puolesta tai vastaan, tähän liittyy kuitenkin niin monta seikkaa! Mutta jos nyt olisi aivan pakko vastata jotain tähän kysymykseen, liikkuisin askeleen siitä keskikohdasta siihen suuntaan, missä ollaan klippausta vastaan. Miksi niin? Koska monet klippaavat hevosiaan ehkä hieman ajattelemattomasti. 
  Onhan siinä hyvät puolensa, karva helppo pitää puhtaana ja ennenkaikkea se nopea kuivuminen  (ja joidenkin mielestä hevonen näyttää myös siisitimmältä karvattomana). Sitten tuleekin kaikki muu, onko tallipaikka sopiva klipatulle hevoselle (tallin lämpötila)? Miten se kannattaa loimittaa tallissa, ulkona ja liikuttaessa? Onko tallilla maneesia vai ei? Onko klippaamisesta oikeasti hyötyä hevoselle? Onko klippaaminen oikeasti järkevä vaihtoehto hevosta ja tallityöntekijää ja liikuttajaa/omistajaa ajatellen? Sitten kun saan näihin kaikkiin järkevän ja perustellun vastauksen, on klippaaminen ihan ok.
  Mutta niitäkin näkee, joiden kohdalla päätöstä klippaamisesta ei ole taidettu ajatella loppuun asti, ja se pistääkin aina miettimään mikä klippaamisesta tekee sitten niin 'suosittua'? Hyväkuntoinen hevonen ei hikoa välttämättä edes vähän raskaamman treenin jäljiltä, eikä varsinkaan niistä joka päiväisistä enemmän tai vähemmän kevyistä liikutuksista ja tottakai iho ja karva voi paremmin kun hevosen ei tarvitse olla loimitettuna 24/7. Ilman loimea meidän ohutkarvaista otusta ei voi ulkona pitää klippaamattomanakaan, mutta se saa kuitenkin olla tallissa ja suurimmaksi osaksi liikuttaessakin ilman loimea, mikä on mielestäni parempi. Ja tietenkin asiaa on ajateltava hyvin tapauskohtaisesti! Se puskaratsastaja jolla on pihattotallissa oma rakas suokkiputte, ei varmasti halua klipata paksukarvaista hevostaan, eikä pidäkään. Kun sitten taas maneesitallilla olevan aktiivisesti valmentautuvan ja kisaavan puoliverisen omistajan onkin mitettävä klippausta aivan eri näkökulmasta. 
  Mutta onko kuitenkaan ihan loppuun ajateltua sitten klipata se aluetason pikkuluokkia hyppäävä ratsu, joka käy kerran tai kaksi kertaa kuussa estevalmennuksissa jossa saattaa tullakkin enemmän hiki ja kaikki loput liikutuksista sitten joku enkkuviltti ja ratsastusloimi päällä humputellen? Saattaa ollakkin toki, mutta ei silti varmaan välttämätöntä. Kuitenkin, kuten jo alkuun sanoin, jokainen päättää itse. Tälläisiä asioita miettiessä omistajalta olisi kuitenkin toivottavaa harkita päätöksiä sen oman hevosen hyvinvoinnin kannalta, eikä perustella asioita vain sillä, että toikin tekee niin ja se on niin hyvä ja osaa varmasti yms.
5 vee turrukka hilma luomukarvoissaan edellisessä kodissa :D

Miksi? Miksi ei?

Me ei klipata Hilmaa, koska siinä ei suoraan sanoen olisi mitään järkeä. Hilma on aikasemmin ollut tallissa, jossa ei talvella ollut lämmitystä joten se siis on kokenut 24/7 loimituksen, eikä se sopinut ainakaan meille, kun hevoselta irtosi melkein koko harja ja karva hilseili, eikä ollut edes mahdollisuutta sitten silloin  pestä hevosta kun kuivattaminen olisi ollut mahdottomuus. Tälläkin hetkellä, vaikka Hilma siis voi olla sisällä ilman loimea sen harja on muuttunut todella paljon huonokuntoisemmaksi, kun ei pääse hengittämään kaulakappaleellisen loimen alla ulkoillessaan, voi siis vain kuvitella, miten hirvittävästi sitä kutittaisi joka paikasta, jos se joutuisi olemaan loimien alla taas koko ajan! Ja vaikka nykyisellä tallilla meillä on pesumahdollisuudet ympäri vuoden, ei se poista tätä hilseily ongelmaa, vain lievittää. Siinä siis ensimmäinen suuri syy, miksi ei. 
  Toisekseen, Hilma ei edes nykyään kasvata talvikarvaaa juuri ollenkaan, loimitetaan sitä jo syksystä asti tai ei.. ja jos sitä ei loimita, se sitten vaan yksinkertaisesti palelee pihalla (toisinaan se hytisee kylmästä loimista huolimatta..). Koska sen karva on luonnostaa aika ohutta ja lyhyttä, voikin varmaan jokainen päätellä, että sekin kuivuu melkein yhtä nopeasti hiotessaan, kuin se klipattu hevonen. 
Hilman supernätti puoliksi pois kuollut harja näytti vielä kesälläkin tältä talven loimituksien jäljiltä
  Tuomita en kokonaan tietty voi klippaamista meidänkään kohdalla, kun sitä ei ole koskaan kokeiltu, niin ei voi tietää varmaksi. Monesti olen kuitenkin miettinyt, että Hilma on siitä ärsyttävä hevonen, että sen kanssa saa elää melkein samalla tavalla kun klipatun kanssa, tosin onneksi loimituksen kanssa ei ole ihan yhtä tarkkaa. Toisaalta voisi ajatella, että se taas on melkein kun lottovoitto, että sen karva pysyy niin lyhyenä, ettei sitä edes tarvitse klipata, muttei tarvita myöskään sitä loimirumbaa. 
  Kieltämättä, hyvin kinkkisiä kysymyksiä klippaamisen tai klippaamattomuuden suhteen tulee vastaan, kun alkaa miettiä sitä enemmän omalta kohdalta. Joillekkin voi tietysti olla itsestään selvyys että klipataanko vai eikö, miettimättä sen kummemmin, kun joka ikinen talvi ennenkin samoin toimittu. Tästä teksistä tuli ehkä hieman sekavahko, niin voi käydä kun ei tiedä tarkkaa päämäärää kirjoittamiselleen aloittaessaan :D.. Mutta toivottavasti kaikki sai edes sen mun mielipiteen täältä poimittua. Ja loppuun haluan vielä mainita, ettei tarkoituksenani ollut osoittaa noita tekstissä tulleita "esimerkki tapauksia" kellekkään tietylle/tietyille, jos jollekkin sellainen olo tuli lukiessa!

2 kommenttia: